# 28: Poetsen met bicarbonaat

Bicarbonaat biedt veel mogelijkheden om te besparen
Een twijfelachtige substantie?
Wel nee, gewoon bicarbonaat.
Bicarbonaat (ook bekend als soda, bakpoeder, natriumbicarbonaat) is een erg veelzijdig product. Je kan het gebruiken als poetsmiddel en zo heel wat geld besparen op schoonmaakmiddelen.

In de Engelstalige wereld is baking soda erg bekend en geliefd als een goedkoop, milieuvriendelijk poetsmiddel.

Bicarbonaat is een goed en natuurlijk alternatief voor commerciële chemische schoonmaakmiddelen. Je kan deze perfect vervangen door de combinatie bicarbonaat en azijn. Samen vormen ze een dapper duo dat bijna alle vuil te lijf kan.

Over poetsen met azijn hebben we al een heel populaire bespaartip. Maar waarvoor kan je bicarbonaat allemaal gebruiken? Meer dan je zou denken.

Enkele manieren om bicarbonaat te gebruiken in je huishouden als middel om te poetsen:

Microgolfoven / magnetron poetsen
Doe wat bicarbonaat op een vochtige doek en je kan makkelijk de aanslag uit de microgolfoven verwijderen. Werkt ook om een gewone oven te poetsen. Na een paar minuutjes blinkt alles opnieuw.

Die koffiepot krijg je meteen weer proper met bicarbonaat
Je koffiepot ziet er opnieuw fris uit
dankzij bicarbonaat.
Koffievlekken uit kopjes of een koffiepot verwijderen
Een beetje heet water en een of twee lepels bicarbonaat in de kopjes of pot met bruine aanslag. Laat even inwerken en de aanslag veeg je er zo af. Bij hardnekkige vlekken: een nachtje laten inwerken. Werkt ook om de bruine koffieaanslag in een thermosfles te doen verdwijnen.

Tegelvloeren dweilen
Doe een halve kop bicarbonaat in een emmer warm water om tegelvloeren te dweilen. Het vuil wordt losgemaakt en meegenomen door het bicarbonaat.

Licht schuurmiddel voor de badkamer
Doe een beetje bicarbonaat op een vochtige doek en je kan zeepresten en andere aanslag van badkuip en badkamertegels verwijderen, zelfs op gevoelige tegels. Om kalkaanslag te verwijderen werkt azijn dan weer beter.

Bicarbonaat als wasmiddel voor kleding
Voeg een lepeltje bicarbonaat toe aan je kleding wasmiddel. Het wasmiddel zal efficiënter werken omdat het bicarbonaat de zuurtegraad van het water wat verlaagt.

Aangekoekt vuil uit potten en pannen verwijderen
Doe een beetje bicarbonaat en wat kokend water in de pot of pan. Laat een (half)uurtje inwerken. Het vuil komt nu makkelijk los met een sponsje.

Potten en pannen blinken als nieuw met bicarbonaat
Met bicarbonaat zien je kookpotten
er weer zo goed als nieuw uit.

Afvoer ontstoppen
Een verstopte afvoer? Vaak helpt het om een paar lepels bicarbonaat in de afvoer te doen, gevolgd door een stevige kop azijn. Laat de twee producten een (half) uurtje samen inwerken. Het bicarbonaat en de azijn reageren op elkaar en kunnen zo de afvoer terug vrij maken. Herhaal indien nodig en bij zware verstoppingen haal je best nog even de ontstopper boven om zeker te zijn dat alles weg is.

Septische put
Bicarbonaat kan helpen om de zuurbalans van je septische put op peil te houden. Spoel elke maand een kop bicarbonaat door het toilet. Handig om lastige geurtjes te doen verdwijnen.

*     *     *

Bicarbonaat is kortom een erg veelzijdig product. Je kan het in bijna elke supermarkt vinden. Het kost bovendien maar enkele euro’s per kilogram.

Bicarbonaat is dus spotgoedkoop in vergelijking met schoonmaakmiddelen van grote merken, die vaak meerdere euro’s per klein flesje kosten en allerlei giftige chemicaliën bevatten. Door deze dure poetsmiddelen te vervangen door bicarbonaat kan je mooi bedrag besparen op je huishoudbudget.

Bovendien doe je ook het milieu een plezier door bicarbonaat te gebruiken in plaats van chemische poetsmiddelen, altijd een leuk extra voordeel. Bicarbonaat is een eenvoudige en niet-giftige stof die makkelijk uit het rioolwater kan worden gefilterd, in tegenstelling tot de complexe chemische verbindingen in schoonmaakmiddelen. Deze kunnen vaak erg giftig zijn, kijk maar eens op de verpakking.

Poetsen met bicarbonaat is kortom goedkoop, eenvoudig en milieuvriendelijk. Zo zien we het graag op 101Bespaartips!

Besparing: al snel enkele tientallen euro's per jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!